Srpsko Književno-Filosofsko Društvo "Filokalija"

Njegoševa 34, Beograd, SrbijaZanimljive knjige


Ńđďńęč
EN


NAŠA IZDANjA


E-izdanje

Uputstva za vaspitanje mladih prinčeva


Pisac      Dejan Nikolić
Izdavač  SKFD"Filokalija"

Dejan Nikolić nastavlja našu nadrealističku tradiciju ne oponašajući ranije postupke i jedini je nastavljač nakih iskustava i težnji Oskara Daviča. Padaju mi na um poetes precieux sa početka 17.veka, i njihov sledbenik Michel Bulteau, s početka sedamdesetih godina ovog veka.
    Ovo su, pored ostalog, uputstva za vaspitanje jednog posebnog ukusa, u kojem je preliv sve, a predmet koji se preliva ništa.

    ... od sveg srca preporučujem ovu neobičnu knjigu.

(iz recenzije) Milovan Danojlić

 
Pred nama je knjiga koja ima svetski značaj. Poetrygarden.
Može ona da se primi i na ovom tlu, ali kada bi naša sredina
generisala jedinstvo sa ovim viteškim darom verovatno bi je
snašlo nešto ravno katarzi, nešto kao GRAND MALL. Jer ova
knjiga ustoličava veru u predestiniranu harmoniju malobrojnih
dostignuća ljudskog duha; njen umetnički domet je ravan onim
iz najlepših vekova istorije.

(iz pogovora) Mikailo Bodiroga

PREUZMITE KNJIGUKreacioeksnihiloborci i
kreacioeksnihilopoštovaoci
i
Dva Rata i Dva Mira
ili
Gili-Gili
Pisac Dionisije Dejan Nikolić
Izdavač
"Svetovi" i SKFD"Filokalija"


   

Pred nama je nesumnjivo nepatvoren, snažan, krajnje hristoljubiv religijsko - filosofski glas. Glas koji se delfinski izvija iz okeanske mleči Jezika i prska svoju sopstvenu dakle našu sabornu melodiju hrišćanske filosofije po pučini Božanskih Imena. Njegov jezik zadire u najdublje romore Jezika  kako bi, nikada po cenu pojmovnosti, već upravo radi ukrašavanja-ucelivanja “pojmovne” svesti (i to mistagogijsko-simboličkom i poetskom nadsvešću) nadišao, kao na valu, nemoć – bizarnu i kobnu nemoć većine naših savremenih srpskih hrišćanskih mislilaca da tvore i sopstvenu filosofiju u ključevima maternjeg jezika (već je Kliment Aleksandrijski hrišćansku filosofiju nazivao suštom [η οντος φιλοσοφια] ili našom [η καθ ημας φιλοσοφια] filosofijom.
    Upravo (i) u Dejanovom jeziku – u tim “anatomskim zahvatima u pojmovnu strukturu jezika, u razigranom razlaganju zvuka i slike i ponovnom kondenzovanju u ritmičke sklopove i neobične tokove […] u tim zbirkama uzbudljivih jezičkih tenzija” – leže pravi zalozi izgradnje i srpske nepatvoreno otadžbinske religijsko-filosofske terminologije koja, razume se, sobom nosi i nasleđe svetih otaca i svu njihovu kako pojmovnu tako i simboličku lucidnost,  ali upravo zato i mogućnosti mi(s)lodejstvovanja u Hristu na srpskim zracima svevaseljenske duge usaborenih, ucrkvljenih i uhristovljenih (nad)jezika Bogom spasavanog čoveštva.

(iz pogovora) Bogdan Lubardić

 Cena 400 din.

BLONDOGENET
Pisac
Dejan Nikolić
Izdavač  
"Filip Višnjić" i SKFD"Filokalija"


    

Dovoljno neupućen, a, opet, savim iskren čitalac, mogao bi da optuži Dejana Nikolića za sumnjivi običaj da bližnje nepotrebno zapanjuje svojim pisanjem, da nas sve zasipa nekim nejasnim, skaradno paradoksalnim metaforama. Šta on hoće da objavi neprilagođenošću svog života, glađu svojih čežnji, ožednelošću svoga duha i svoje duše? Zašto i čemu ovi uznemiravajući stihovi, pokuljali ko zna odakle, iz okeanske dubine ponora beskonačne Naslade? Divalj i strašan u svojoj oslobođenosti  Nikolićev  neizdrživi bogotražiteljski eros savija čeličnu s(i)linu gravitacije, koja nas drži na zemlji bezbrižne, u materijalnom svetu svakodnevnice, u bezbednosti gomile. I ne može se prepričati njegov divlji, ukovrdžani, gipki stih. Jer nema pesama koje više i potpunije liče na svog  tvorca. I nema modernije postmoderne poezije: najmodernije.
    Ovde imamo posla sa opasnim mislima, sa eksplozivnim punjenjem pred podnožjem Krsta. Ovo je poezije dendija-revolucionara. Ruska poezija. Vizantijska poezija. Srpska poezija. To su lekovito sažete apokaloptičke Himne. Sofiološki grumenovi lave Smaka Sveta, bačeni na nas iz otkrivene budućnosti

Cena 150 din.